Ремонт стбілізатора ННПТО-9 після невдалого самостійного ремонту.

Привезли нещодавно на ремонт стабілізатор напруги ННПТО-9, зроблений в українському місті — Донецьк. Розповіли історію, що, наче б то возили його вже якомусь майстру, а він подав туди 300V від лабораторного трансформатору і щось там згоріло… Розтин показав, що згоріла схема керування незалежним розчеплювачем, яка є часткою функції захисту від аварійних ситуацій, а замість самого розчеплювача чомусь стоїть звичайний двоканальний пакетник. Таким чином виходить, що схема керування, яка повинна подавати мережеву напругу на котушку розчеплювача, в наслідок чого мав би вимкнутись весь пристрій, подавала її на замкнені контакти пакетника і траплялося коротке замкнення, і ви не повірете, але пристрій таки вимикався, хоч і з гучним та красивим (який на жаль не було видно через металеву кришку) фейєрверком з диодів, симістору і кількох доріжок. Завдяки повторному допиту клієнта вдалося отримати додаткову інформацію: виявяється, що «пакетник» замінив сам клієнт, бо старий весь час «вибивав». Подальші розкопки показали, що вибивав він не просто так, а тому що в стабілізаторі пробило силовий симістор, а розумна схема керування бачила несправність та активувала аварійне вимикання.
До чого тут майстер, який подав 300 вольт — я так і не зрозумів.
Але зрозумів інше — правий був доктор Хауз, коли казав, що пацієнт завжди бреше — клієнтів це теж стосується.
Стабілізатор відремонтовано, для цього довелось відновити кілька доріжок на платі і замінити: 4 діоди — 1N4007, 1 NPN транзистор Дарлінгтона, 1 слабкий симістор BTA208 і 1 силовий симістор — ТС142-80-8, а також був встановлений на місце рідний пакетний вимиач разом з незалежним роз’єднувачем.
Загалом я не згоден з тезою, яку чую від багатьох ремонтників, що клієнти не повинні намагатись самостійно ремонтувати своє обладнення.. Але це саме такий випадок, коли ремонт був би в рази простіший і швидший, якби клієнт сам не доломав стабілізатор, перед тим, як привезти його на ремонт в сервіс.

Среда, Февраль 8th, 2023 Без рубрики

Leave a Reply